Thursday, December 26, 2013

Buliszendvicsek

Avagy mit szolgáljunk fel szilveszterkor a vendégeknek?!



Partyszendóóóóó miniben! J

A házibulik egyik legfontosabb eleme a szendvics, hiszen ez az egyik leggyorsabban elkészíthető tartalmas eledel, amit a vendégeinknek felszolgálhatunk. Ráadásul a szendvicseinket a végtelenségig variálhatjuk, készíthetünk egyszerűbbet, vagy bonyolultabbat, esetleg olcsóbbat, vagy drágábbat attól függően, hogy mit töltünk a zsemlébe.

Egy a lényeg, szendvicsekre mindig szükség van ­ főleg így szilveszter táján, amikor mindenki bulizni megy ­, így most egy házibuliba, vagy vendégségbe készíthető „miniszendvicset” szeretnék bemutatni. A falatnyi zsemlécskék az oldalon megtalálható „rozslisztes répás zsemle” receptje alapján készültek, az eredeti receptet itt olvasható. Ezeket aztán mindenki ízlés szerint formálhatja szendviccsé, hiszen az nincs kőbe vésve, hogy mi legyen a zsömikben! J

A recept további előnye, hogy a kisült zsemlék jól bírják a fagyasztást, így akár jóval a felhasználás előtt is elkészíthetjük őket, majd a buliig bevághatjuk őket a fagyóba. Lássuk is, hogy készülnek a finom falatok! J

Hozzávalók: (Kb. 40 db minizsemléhez.)
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg fehér búzaliszt, vagy teljes kiőrlésű búzaliszt)
25 dkg sárgarépa, ami kinyomkodva kb. 15 dkg lesz
2,5 dl víz + 1 evőkanál cukor
3 dkg élesztő
4 evőkanál olaj (nálam olívaolaj volt)
2 púpos evőkanál sótlan napraforgó mag
1-2 evőkanál lenmag, vagy szezámmag
2 púpos teáskanál só

A szendvicsekbe:
15 dkg felvágott, vagy szalámi (nálam füstölt lazac)
néhány friss salátalevél
15-20 db miniparadicsom
10 dkg kemény sajt
néhány szelet uborka, vagy paprika
margarin, vagy vajkrém
+ kb. 40 db szendvicstű

A minizsemlék elkészítése:
A tésztát a répás zsemle receptjénél ismertetett módon összeállítjuk és megkelesztjük, majd a kelesztési idő végén apró kis gömböket formálunk a tésztából.
A gömbökhöz előbb a tésztát elfelezzük, majd egy hosszú ”kukacot” nyújtunk, amit felszeletelünk, végül ezekből a kis korongokból formáljuk meg a gömböket.
A zsemléket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, vízzel lekenjük, majd szezámmaggal, vagy lenmaggal alaposan megszórjuk és további 15 percig hagyjuk kelni. Végül a sütőlemezt betoltam a hideg, de 180°C-ra állított sütőbe, ahol 20-25 perc alatt sültek meg.
 
Frissen sült minizsömik!
A szendvicsek összeállítása:
A teljesen kihűlt zsemléket kettévágjuk és kedvünk szerint megtöltjük mindenféle jóval. (Nálunk ezt a műveletet a Párom végezte, mivel ezek a szendvicsek még anno az Ő szülinapjára készültek. J )
A buliszendvicseknél talán arra azért érdemes figyelni, hogy a vajkrémre, vagy margarinra előbb a salátalevelet tegyük és csak erre jöjjön a felvágottat, mert nagyon gusztusos, ha a saláta szépen kilóg a szendvicsekből. A sajtot és többi zöldséget már szabadon pakolhatjuk a szendvicsbe, esetleg a zsemle tetejére tehetünk egy nagyobb szelet piros húsú paprikát, vagy egy fél koktélparadicsomot.
Tölthetünk a szendvicsbe továbbá mini fasírtgolyót, vagy sült húst, vegetáriánusoknak répát és sajtot, kinek mi tetszik! Mindenki variálja kedve szerint!J 


Jó bulizást szilveszterkor, ildiKOKKI 

Miniszendvicsek...

No comments:

Post a Comment