Saturday, June 29, 2013

Házi pizza

Avagy hogyan készíthetünk gyorsan valami finomat vacsira?


Pizza a'la ildiKOKKI!

A jó házi pizza elkészítése az elsők között volt, amit még egyetemistaként megtanultam. Az egész úgy kezdődött, hogy eleinte előrecsomagolt pizzalapokat vettünk, amit konzerv pizzakrémmel kentünk meg és arra jött a szalámi és sajt… Persze, egyetemistaként a kész pizzalap igen borsos árú volt, mivel akkoriban szüntelen mást sem ettünk! J Így hát nem volt mit tenni, a költséghatékonyság érdekében valakinek meg kellett tanulni elkészíteni a tésztát. Persze ki is lehetett volna más a tésztafelelős, mint én????

Akkoriban még rozoga sütők mégrozogább tepsiiben próbálkoztam, így a végeredmény minősége erősen megkérdőjelezhető volt… Mindazonáltal én csak sütögettem a pizzákat rendületlen, mivel az olasz kajákat a kezdetek óta nagyon szerettem! Ami egyébként a mai napig nem változott, nálam a numero uno a bolognai spagetti és ezek rokonai (pl. lasagna, vagy rakott tészta). Péter emiatt költött is rólam egy verset ezzel kapcsolatban, ami valahogy így hangzik: „…Ha nem kapsz spagettit, lóg az orrod napestig…” J

Lényeg a lényeg, az egyetem végére elég jól belejöttem a pizzakészítésbe, amit a doktori képzés előtt még megfejeltem egy pizzázós étterem konyháján eltöltött forró nyaracskával is… Így ezen tapasztalatokat is beépítettem a pizzáimba, amiket ma sütök. Senki ne gondoljon valami NAAAAGY dologra, a titok a fűszeres és folyékony paradicsom szószban és a jól kidagasztott tésztában van! Lássuk is, hogyan készül ez a fogás! J

A tésztához:
25 dkg búzaliszt
2 dl tej , vagy víz
2 dkg friss élesztő
1 evőkanál cukor
1 csapott teáskanál só
3 evőkanál olívaolaj

A szószhoz:
75 g sűrített paradicsom (1 kisebb konzerv) + ugyanennyi térfogatú víz
1 gerezd fokhagyma
1 csapott teáskanál csili
1 púpozott teáskanál oregánó
1 csapott teáskanál bazsalikom
½ csapott teáskanál rozmaring
½ csokor friss petrezselyemzöld

A feltéthez:
10 szelet szalámi (nálam téli)
10 fej brokkoli
½ kaliforniai paprika (piros húsú)
1 db nyers sárgarépa
0.5 db cukkíni
1 db paradicsom

A tetejére:
10 dkg mozzarella
1 dkg parmezán
3 dkg kecskesajt (félkemény)
1 evőkanál len-, szezám- napraforgó-, vagy tökmag
½ csokor  friss petrezselyemzöld


Megjegyzés:
Ez a mennyiség kb. egy kétemberes vacsi elkészítésére elegendő. Egy 4 fős család részére egy teljes nagy gáztepsinyi tésztát érdemes begyúrni, ekkor a tészta aránya így változik:

40 dkg liszt
3 dl tej, vagy víz
3 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
2 csapott teáskanál só
5 evőkanál olíva olaj
Természetesen a feltét mennyiségét is arányosan növeljük.

A tészta:
A lisztet a sóval alaposan átszitáljuk, ettől a tészta szerkezete sokkal lazább lesz! Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. (A tej helyett vizet is lehet használni, bár a tejtől picit puhább lesz a tészta.) A lisztre öntjük az olívaolajat és a tejben felfuttatott élesztőt, majd hólyagos tésztát dagasztunk. Amíg a tészta kel (kb. 30-40 min), addig előkészítjük a feltétet.
 
A tészta.
A paradicsom szósz:
A sűrített paradicsomot annyi vízzel elkeverjük, amennyi a konzerv térfogata volt, vagyis bőven duplájára hígíthatjuk. (Sokan tévesen azt gondoljak, hogy a pizzára sűrű paradicsomszósz kell, de ez nem igaz! Aki a felhígított szósz mennyiségét soknak találja, az inkább kevesebbet tegyen rá, mintsem sűrűre hagyja a paradicsompürét!)
Egy kevés friss petrezselymet felaprítunk, valamint egy gerezd fokhagymát összezúzunk. Mindezt, és még egy kevés oregánót, bazsalikomot és rozmaringot is belekeverünk a szószba. (Aki szereti a csípőset egy kevés darált csilit is a szószba keverhet. Nálunk minden alkalommal ez is kerül bele bőven!)
 
A szósz.
A feltét:
A szalámit felszeleteljük, valamint a zöldséget tetszés szerint összeaprítjuk. A répát és cukkinit felkarikázzuk, a brokkolirózsákat kettévágjuk, mivel a nagyobb fagyasztott darabok nem puhulnak meg teljesen sülés közben! A pritaminpaprikát felkockázzuk és a paradicsomot is felszeljük. A mozzarellát lereszeljük, a parmezánból szelünk pár szeletet, a kecskesajtot felkockázzuk. (Feltét egyébként bármi lehet, nálunk mindig az kerül rá, ami éppen van itthon!)
 
Most épp ez került a pizzára!
A pizza összeállítása:
A tésztát kör alakúra kinyújtjuk, majd a tetejét megkenjük a szósszal. Ezután következik a feltét: a szalámi, az aprított zöldség, végül a sajtok. Végezetül egy kevés tökmagot, vagy lenmagot szórunk a pizza tetejére és egy kevés petrezselyemmel is díszíthetjük. A pizzát tovább keleszteni nem kell, csak betoljuk a hideg, de 180°C-ra beállított sütőbe, ahol kb. 15 perc alatt a pizza teljesen megsül! Akinek égetős a sütője akár dupla sütőpapírt is tehet a tészta alá, az nagyon sokat segít!!!


                    Jó étvágyat, ildiKOKKI

Így készült a pizza!

Friday, June 28, 2013

Csokoládé fagylalt (gép nélkül)

Avagy hogyan született meg a család új kedvence! J


A csodálatos csokoládé fagylalt és a még csodálatosabb Herendi porcelán....

Személyes tapasztalataim szerint a legnagyobb népszerűségnek a fagylaltok közül a csokifagyi örvend, így ezt feltétlenül szerettem volna egyszer kipróbálni magam is. Itt azonban ismét ki kell hangsúlyoznom, hogy a csoki nem tartozik a kedvenceim közé, így ha egy cukrászda közelébe kerülök, mindig valami gyümölcsös finomságra esik a választásom.

Így az egyszer kipróbálom a csokifagyi elkészítését az én esetemben annyit tett volna, hogy majd egyszer SOOOOKÁRA meg is csinálom… Mivel azonban Péter ragaszkodott a csokifagyihoz, ezért nem volt mese, nekifogtam a dolgoknak! Ami kell, az kell, reklamációnak helye nincs, szóval kerestem is receptet és Egycsipetnél meg is találtam a nekem szimpatikus verziót.

Mielőtt még részletesen bemutatná, hogyan is készítettem ezt a fagyit el kell, hogy mondjam: a végeredmény NAGYON finom lett!!! (Mondom ezt úgy, hogy nem is vagyok a csokifagyi szerelmese! J Nálam a dobogó első helyén a marcipáos mákfagyi áll, míg a csokifagyi a második helyen végzett.) Lássuk akkor, hogyan is készült nálam ez a krémes és hihetetlenül intenzív csokoládé ízű csoda!

Hozzávalók:
3 dl tej
3-4 ek cukor
3 tojás sárgája
1 ek keményítő
10 dkg étcsoki (70%-os)
1 tk rum és vanília aroma
3 dl tejszínhab

Elkészítés:
A csokifagyi alapjaiban 3 fő részből áll:
(1) a cukorral kihabosított tojássárgájából,
(2) a tejben felolvasztott étcsokiból,
(3) és a tejszínhabból.

Elsőként a tojássárgáját kihabosítottam a cukorral (A-B), majd hozzáadtam a rum és vanília aromát, illetve az étkezési keményítőt (C). Ezeket alaposan elkevertem, majd 1 dl tejjel felhígítottam (D).
 
A tojásos alap.
Amíg a tojásos alapot készítettem, addig kis lángon melegíteni kezdtem a maradék 2 dl tejet, amibe beletördeltem az étcsokit (A). Mire végeztem a tojáshabos keverék összeállításával, addigra az étcsoki is felolvadt a meleg tejben (B), így a tojásos masszát hozzácsurgattam a csokis tejhez, majd ebből egy sűrű pudingot főztem (C).
 
A csokoládé alap.
Ezt a masszát hűtőben egy órát pihentetem, majd két részletben beleforgattam 3 dl tejszínhabot, így egy könnyebb és habosabb állagú krémet kaptam. Ezt gyorsan dobozba öntöttem és betettem a fagyasztóba, majd félóránként botmixerrel átkevertem, hogy kevesebb jégkristály képződjön. 

A tejszínhab felverése.
Összességében nagyon intenzív csokoládé ízt kaptam, a főzött alaptól pedig igazán krémes lett a fagylalt! Nálunk nagy sikert aratott! J

Szép napot, ildiKOKKI

A csokoládé fagylalt!





Saturday, June 22, 2013

Marcipános eperfagyi (gép nélkül)

Avagy hogyan győztem le félelmeim a tejszínhab felverésével kapcsolatban…

  
Marcipános eperfagyi....

Igen, be kell vallanom, nem tehetek mást… Engem is elkapott a fagyi-„láz”! Mi amúgy is nagyon fagyis család vagyunk, egy-két doboz mindig lapul a hűtőben, mert Péter szeret esténként pár gombóc fagyit bekanalazgatni. Finnországban egyébként senkit sem érdekel, hogy éppen nyár van, vagy tél, fagyizi MINDIG lehet, sőt, kell is! A központi plázában (Kampi) télen-nyáron nyitva van a fagyis bódé, annyi különbséggel, hogy télen kesztyűben állnak sorba a finn gyerekek (és felnőttek)!

Mostanában elég tetemes összegeket emészt fel a fagyi vásárlásunk, ezért miután áttanulmányoztam a fagyikészítés fortélyait, rá is jöttem, hogy nemcsak olcsóbb fagyit házilag készíteni, de egyszerű is! Még csak azt sem mondanám, hogy fagyigép feltétlenül szükséges, mert az én fagyijaim enélkül is nagyon jók lettek, azonban azzal biztosan krémesebbek lesznek az otthon készített fagyik!

Mivel jómagam pár héten belül már röppenek is Magyarországra, ezért odahaza feltétlenül fogok is magamnak venni egy kisebb fagyigépet. Szerintem nagyon megéri ugyanis az árát és biztos vagyok benne, hogy jelentősen jobbak lesznek a fagyijaim állagai. (Az íze azonban nem fog változni, mert az már most is SZUPER!) Lássuk is gyorsan, hogy készült életem első fagyija!

Hozzávalók:

3 tojás sárgája
5 ek cukor
25 dkg fagyasztott vagy friss eper
3 dl tej
5 dkg marcipán (Én a házi készítésű marcipánom használtam, recept itt!)
1 tk vaníia aroma
3 dl habtejszín (Legjobb az állati, min. 30%-os!)


A gyümölcsalap elkészítése:
Az epreket megmosom, feldarabolom és egy-két evőkanál cukorral felteszem főni (A). Ha lassan, óvatosan kezdjük melegíteni az epret, akkor nem kell plusz vizet aláöntenünk és nem is fog odakapni a gyümölcs! Lassacskán, amint az eper eresztett egy kis levet, villával összetöröm a gyümölcsöt, de nem túlságosan, én szeretem ha érezni a gyümölcsdarabokat a fagyiban! (Aki szeretné le is turmixolhatja a gyümölcspürét, bár szerintem erre nincs szükség, de azt mindenki maga tudja, hogy mit szeret!) A gyümölcsöt kb. fél óráig kell főzni kis lángon, amíg kissé be nem sűrűsödik (B), majd még melegen ráreszelem a marcipánt (C), amit jó alaposan elkeverek a masszában (D).
Megjegyzés:
Aki csak eperfagyit szeretne főzni, nyugodtan hagyja ki a marcipánt, bár ezzel a hozzávalóval kétségtelenül sokkal pikánsabb lesz a végeredmény!
 
A gyümölcsalap.
A főzött fagyialap elkészítése:
A tojások sárgáit 3 evőkanál cukorral habosra kevertem (A-B), majd hozzáadtam a 3 dl tejben feloldott keményítőt, valamint 1 tk vanília kivonatot (C). Ez a tejes fagyialapot kis lángon folyamatos kevergetés mellett összefőztem, a végén egy nagyon sűrű krémet kaptam (D). Ezt a főzött alapot kb. 1 órára az eperpüré mellé tettem a hűtőbe, hogy alaposan kihűljön.
Megjegyzés:

Ha nem szeretnénk, hogy a főzött fagyialap bőrösödjön, akkor terítsünk egy réteg folpackot közvetlenül a krém tetejére, vagy hűlés közben 5-10 percenként keverjük át kézi habverővel.


A tejes fagyialap.

Az a bizonyos tejszínhab….
Amíg Magyarországon éltem, csak és kizárólag Hullalával (egy édesített növényi eredetű tejszínhab) dolgoztam, mert ahányszor csak nekifogtam az állati tejszín kihabosításának, az mindig kicsapódott. Most azonban nem volt mese, hiszen egyrészt cukrozatlan tejszínre volt szükségem, másrészt növényi eredetű tejszínhabot itt nem is igen kapni. Így megvettem a 35%-os állati tejszínt, ami egy éjszakán át a hűtőben pihent, valamint a robotgépem habosító karjait is bedobtam 1-2 órára hűtőbe. Ezután jó alaposan összeráztam a tejszínt a dobozban, majd kiöntöttem egy szintén behűtött üvegtálba és a legkisebb fokozaton kezdtem el habosítani a tejszínt. Amikor a légbuborékok már erősen megszaporodtak a tejszínben, akkor magasabb fokozatra vettem a robotgépet, majd még kb. 1 percig habosítottam a tejszínt. A végeredmény tökéletes lett, így már csak össze kellett forgatnom a fagyi hozzávalóit!
 
A tejszínhab! J
A fagyi összeállítása:
A tejes fagyi alapot a marcipános eperpüréhez adtam, majd alaposan elkevertem (A-B). Ezután két részletben hozzákevertem a felvert tejszínhabot (C-D), majd a kész fagyit egy műanyag dobozba öntöttem és már került is a fagyasztóba. Végezetül 3-4 alkalommal fél óránként botmixerrel átkevertem a fagyit, hogy lehetőleg kevesebb jégkristály képződjön, majd már kanalaztuk is a pohárból! 



Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni! Szép napot, ildiKOKKI

Első fagylaltom!  J

Wednesday, June 19, 2013

Bukta labdácskák

Avagy hogyan próbáltam csillapítani feltörő honvágyam egy kis hazai ízvilággal?

 
A bukta labdácskák!  J

Szégyen, nem szégyen, azért most már picit hiányzik Magyarország. Persze nem vitás, marhára szeretek Helsinkiben élni, de fél év „magyartalanul” mégiscsak kemény dió. Az egyik legnehezebb itt, hogy a finn konyha totál más, mint a magyar.  Itt nincs ám tarhonya, vagy nokedli, disznóhúst már hónapok óta nem láttam . Van helyette sokféle hal, rénszarvas fasírt, meg tejszínes tepsiben sült krumpli.

Így néhanapján, mikor elcsüggedek és álmodozni kezdek valami hazai finomságról, gyorsan rákattintok egy-két magyar gaszrooldalra, hátha találok valamit, amit megfőznék! Néha körülnézek facebookon is az édesség és kenyérsütős csoportban, ahol magam is oszlopos tag vagyok, hogy elnosztalgiázhassak a jó magyar konyhán. Így volt ez a minap is, amikor megláttam, hogy valaki buktát sütött.

Az a bukta… Ó, jaj! Nem akármilyen volt, szép fényes kerek kis buktácskák, melyek szépen sorakoztak a tepsiben. No, több sem kellett nekem, egyből rákerestem az elkészítésre, amit Barbinál meg is találtam, majd 2 perccel később már dagasztottam is a buktámat! Szerencsémre volt itthon lekvár bőven, plusz készítettem egy étcsokis-karamellás verziót, amibe a házi karamellám mellé olvasztott étcsokit kanalaztam tölteléknek!  Nagyon fincsi lett, próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók: (20 db buktához)
40 dkg liszt
2,5 dl tej
2 dkg friss élesztő
3-4 ek cukor
6 dkg olvasztott vaj
1 tojás
1 tk vanília aroma
1 csipet só

Töltelék:
eper és narancslekvár
házi karamella és étcsokoládé

A tészta összeállítása:
Az élesztőt egy kevés cukorral langyos tejben felfuttattam. A lisztet egy tála szitáltam, majd hozzáadtam a cukrot és a sót, majd ezt jól összekevertem. Ezután egy mélyedést vájtam a lisztbe, ahova az olvasztott, de már kihűlt vaj mellé a tejben felfutott élesztőt öntöttem, erre ütöttem egy tojást és hozzáadtam pár csepp vanília aromát. A kelt tésztákat én mindig evőkanállal szoktam összeállítani, majd lisztezett felületre kiöntöm és ott hólyagosra dagasztom. A tésztát ezután fél órát meleg helyen pihentettem, ahol duplájára kelt.
 
Így született a kelt tészta...
A bukta labdácskák összeállítása:
A tésztát elfeleztem, majd az első adagot ujjnyi vastagra nyújtottam, amit igyekeztem azonos nagyságú darabokra felvágni. (Nekem 2 x 9-10 db négyzet lett ebből az adagból). A kis tésztadarabok közepére vagy1-1 púpozott teáskanál eper-, vagy narancslekvárt kanalaztam, vagy a házi karamellámból és olvasztott étcsokiból mertem 1-1 kis mokkáskanálnyit a tésztadarabok közepére. Ezután a négyzetek csücskét összecsíptem, majd a kezemmel a tésztából gyorsan gombócokat formáztam és már mentek is a tepsibe! Arra nem igazán figyeltem, hogy szabályos gömb-alakok legyenek, gondoltam sülés közben úgyis kel a tészta és eltűnnek a szabálytalanságok, ami meg is történt!

A bukta labdák készítése.

A buktákat még negyed óráig hagytam kelni a konyhapulton, (addig gyorsan el is mosogattam), majd a tepsit a hideg, de 180°C-ra beállított sütőbe toltam, ahol kb. 20 perc alatt szép pirosra sültek. Néhány háziasszony még a bukták tetejét tojással is megkeni, de én nem szeretem, így nálam ez elmaradt! Aki a szépen csillogó buktát szereti, az egy egész felvert tojással kenegesse a buktácskáit!
 
Sütés előtt és után!
Persze még melegen befaltam néhány buktát, a gond csak az volt, hogy elfeletettem melyik sarokba került az eperdzsemes és melyikbe a csokis-karamellás bukta. Így „sajnos” három csokisat kellett megennem, mire eljutottam az epresig! Sebaj, kicsit legalább ismét „igazi” magyarnak érezhettem magam!


Szép napot, ildiKOKKI

A frissen sült buktácskák! 





Thursday, June 13, 2013

Karamella sűrített tejből

Avagy hogyan készíthetünk otthon könnyedén igazán krémes karamellát?


A csodálatos karamella!

Köztudott, hogy a cukor karamellizálása nem épp veszélytelen dolog, hiszen a cukor 130-150°C körüli hőmérsékleten olvad és elég borzalmas égési sebeket lehet szerezni, ha rossz helyre nyúlunk rossz időben. Továbbá a kész karamella nagyon hamar megszilárdul, így krémekhez, bonbonokba a hagyományos karamell alkalmazása nem nagyon lehetséges, ahhoz a jóval bonyolultabb vajkaramellát kell elkészíteni, így sokáig én le is mondtam az egész karamella dologról.

Aztán megláttam a Kifőztük magazinban a sűrített tejből való karamellakészítés receptjét és egyből biztos voltam benne, hogy ezt egyszer ki fogom próbálni. Az egyetlen probléma az volt, hogy azt hittem itt nincs cukrozott sűrített tej, de aztán pár napja felvilágosítottak, hogy de IGENIS van, csak eddig nem jó helyen kerestem… No, végül rá is bukkantam az orosz csodára és már vittem is haza a meglepően olcsó sűrített tej konzervemet!Az eredeti leírás szerint a karamellát úgy is el lehet készíteni, hogy a konzervet ki sem bontjuk, én azonban átöntöttem a sűrített tejet egy átlátszó falú duncosüvegbe, hogy követni tudjam a színváltozását a tökéletes eredmény érdekében.

Miért is lehet egyébként jó minőségű karamellát készíteni sűrített tejből? Nos, kéremszépen azért, mert a cukrozott sűrített tejben mindaz megvan, ami egyébként egy vajkaramella elkészítéséhez is szükséges lenne. Van benne egy halom cukor, ami hevítés hatására karamellizálódik, nomeg ugye a sűrített tej zsírtartalma közel 10%, így a keletkezett karamella nagyon szép krémes és lágy lesz.

Lássuk akkor ezt a folyamatot a gyakorlatban!

Hozzávalók:
1 cukrozott sűrített tej konzerv
1 duncosüveg  és 1 dupla falú lábos
+ sok-sok türelem…

Elkészítés:
A sűrített tejet átöntöttem egy tiszta üvegbe, majd erősen rácsavartam az üveg tetejét. Ezután az üvegemet egy magasabb falú lábosba tettem, melybe annyi vizet öntöttem, hogy a vízszint 1-2 cm-rel volt sűrített tej szintje fölött. Ezután a lábos a legkisebb főzőlapra került, majd azt alacsony hőfokon melegíteni kezdtem. A víz éppen csak bugyogott, azonban azt számos alkalommal kellett újratöltenem, hogy a szintje folyamatosan a sűrített tej fölött maradjon!!! (Erre mindenki figyeljen!)

A duncosüveg tartalma 2 óra múlva szép karamell színű volt, ekkor kivettem és átkevertem az egész krémet, mivel belül még világosabb színű volt és karamella helyett nyomokban sűrített tejet tartalmazott! J Így a duncosüveg további 2 órát töltött a lassan rotyogó vízben, de a folyamat végére csodálatosan krémes, illatos és szép színű karamellát kaptam! Azt fontos megjegyezni, hogy a tej térfogata nem csökken a melegítés hatására, csak egy szép karamellává változik, tehát ha 2 dl karamella kell majd nekünk, akkor azt ugyanennyi sűrített tejből lehet elkészíteni. Maga a karamella nekem nagyon-nagyon krémes lett és jól is lehet keverni, bár mikor hűtőbe tettem picit visszakeményedett, de nem vészesen.

Így készült a karamella sűrített tejből!

Összességében azt gondolom, hogy ez a karamellakészítés egyik legolcsóbb és legbiztonságosabb módja, ráadásul ez eredményezi a tortázás/bonbonozás/sütés számára a legkedvezőbb állagú karamellát. Az viszont tény, hogy a karamella elkészítéséhez 3-4 óra is kell, így az utolsó pillanatban ezt a fajta karamellát nem lehet összedobni. Mindazonáltal én biztos vagyok benne, hogy számos alkalommal fogok még ilyen karamellát készíteni, ha ez az adag elfogy! Próbáljátok ki ti is! J

Szép napot, ildiKOKKI


Tuesday, June 11, 2013

Áfonyás csokitorta (Blogkóstoló 9.)

Avagy miért is került csoki a torta tetejére?


Blogkóstoló 9. forduló: Áfonyás csokitorta Kincsesbarlang konyhájából!

Napról-napra próbálok egyre aktívabb blogger életet élni, így gondoltam jelentkezem a Blogkóstoló játékának 9. fordulójára. Nekem ez volt az első alkalom, így kicsit bele is kavarodtam, hogy ki a párom… Elsőként azt hittem, hogy Szofika lesz, aki tőlem sütött, de aztán ő felvilágosított, hogy mindenki párja a soron következő, így én Judittól választhattam egy finomságot. Történt mindez az után, hogy már eldöntöttem, egy tortát fogok sütni Szofitól… J

Végül Juditnál is tortát kerestem, így az ő csodás áfonyás csokitortáján meg is akadt a szemem. Kakaós piskóta, áfonya és krémsajt? Remek párosításnak tűnt, már csak azért is, mert a minap kaptam ajándékba egy szív alakú tortaformát, ami mindenképpen ki szerettem volna próbálni! Így be is szereztem a hozzávalókat, a torta is szépen alakult, aztán…

Aztán jött volna a tejszínhabos díszítés, de a tejszínt nem tudtam felhabosítani, mivel –mint ahogy az a finn szótárból később kiderült– rossz tejszínt vettem. (Hupsz…) Így rögtönöznöm kellett és a torta tetejére egy csokis ganázs meg pár szem eper került. Mindazonáltal a torta így is nagyon finom lett és hamar el is fogyott!

Hozzávalók:

A kakaós piskótához:
4 tojás
4 evőkanál cukor (Én a házi vaníliás cukrom használtam, recept itt.)
2 ek kakaópor
2 ek liszt
1 csipet só
1 tk sütőpor

A krémhez:
200 g mascarpone (aki olcsóbban szeretne kijönni, az vegyen 20%-os tejfölt)
250 g túró
3-4 db lapszelatin (Kb. 10 g-nak felel meg.)
200 g áfonya, vagy erdei vegyes gyümölcs
10 dkg porcukor
1 tk vanília aroma

Díszítéshez:
5 dkg étcsoki
1 dl tejszín
pár szem eper
néhány fehércsoki dísz

A piskóta elkészítése:
A hozzávalókból az alapreceptnél leírtak szerint kakaós piskótát sütöttem, majd egy éjszakát pihentettem.
 
Kakaós piskóta sütés előtt és után.
A gyümölcsvelő elkészítése:
Az áfonyát, vagy gyümölcskeveréket egy kevés vízben kis lángon kezdtem melegíteni, majd mikor egy kis levet eresztett feljebb vettem a főzőlap hőmérsékletét. A gyümölcsöt további kb. 10-15 percig főztem, majd összeturmixoltam és félretettem hűlni. Amíg a gyümölcspüré hűlt, elkészítettem a krémet.
 
A gyümölcsvelő.
A krém elkészítése:
A mascarponét a porcukorral, a túróval és egy kevés vanília aromával alaposan kikevertem (A-B), majd egy órára hűtőbe tettem. Miután a mascarponés krém is kellően lehűl, beleforgattam a gyümölcsvelőt (C-D). Ekkor a krém kissé folyós lett, ezért 3 zselatinlapot (kb. 10 g) kb. fél dl vízben felolvasztottam, majd hozzákevertem a krémhez, ami újabb egy óra alatt a hűtőben nagyon szépen kidermedt.
 
Így készült a krém!
A torta betöltése:
A piskótát 2 lapra vágtam, majd a krém 2/3-át a tortába töltöttem. A maradék krémmel borítottam a torta külsejét, majd megkezdtem volna a tejszínhabos díszítést, csakhogy a hab oda lett… Így 5 dkg étcsokit mikróban felolvasztotam, hozzácsurgattam 1 dl tejszínt és ezt öntöttem a torta tetejére. Végül pár szem eperrel és néhány fehércsoki dísszel dobtam fel a tortát! Mindez remekül sikerült, kissé rusztikus hatást értem el, de hát nem lehet minden torta tökéletes! J
 
A torta betöltése és díszítése.
Másnap néhány honfitársunkat láttuk vendégül, akik az egész tortát megették é az ízre nem volt panasz! Összességében nagyon klassz volt ezt a tortát elkészíteni, mert hamar össze lehet állítani és az egyszerűsége ellenére roppant finom volt! Így jöhet a következő Blogkóstoló játék! J

Szép napot mindenkinek,  ildiKOKKI

A csodálatos torta!

Saturday, June 8, 2013

Piskóta ALAPRECEPT

Hiszen minden torta egy jó piskótával kezdődik!


Piskóta! J

A most következő piskótás bejegyzés már régóta érlelődött bennem. Egyrészt azért, mert sokan kérdezték, hogyan tudok gyorsan, jó piskótát készíteni, másrészt meg azért, mert lényegesen egyszerűbb egy különálló bejegyzésben leírnom a pontos hadműveletet! J

A piskóta sütésénél van néhány alapszabály, ami ha betartunk, csodás végeredményt kaphatunk! Nem kell azonban valami nagy dologra gondolni, egy piskótát összedobni tényleg csak 10 perc! Lássuk azért, mire is érdemes odafigyelni!

Hozzávalók: (Egy3 lapos, 24 cm átmérőjű piskótához.)
6 tojás
6 csapott ek porcukor (6 x 25 g)
6 púpos ek liszt (6 x 20 g)
(Kakaós piskóta esetén a szárazanyag 25%-a kakaó, vagyis 90 g liszt + 30 g kakaó).
1 tk sütőpor
1 csipet só
(Esetleg jöhet még bele 1 vaníliás cukor, vagy 1 tk vanília aroma, vagy 1/2 tk vanília paszta.)

Előkészületek:
A piskótasütés megkezdése előtt két dolgot kell megtennünk:
(1) Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. (Nálam ez sokáig gond volt, érdemes beruházni egy sütő hőmérőre, mert nagyon fontos a forró sütő!)
(2) Vajazzunk ki egy tortaformát, majd dobjuk be a hűtőbe, vagy tegyük hűvös helyre! (Erre azért van szükség, hogy a vaj ne olvadjon meg.) Ekkor még a formát kilisztezni nem szabad, mert amíg a tésztát összeállítjuk, addig a liszt felszívja a zsiradékot és így a tapadásmentességet már nem biztosítja. Ezért lisztezni csak közvetlenül azelőtt szabad, mikor a tésztát a formába öntjük!!!
(Ha tortagyűrűben sütünk, azt nem kell vajazni, csak elég egy sütőpapír a tortagyűrű alá. Kisebb, kb 10-12 cm átmérőjű piskótát lábosban sütök, abba sütőpapírt használok.)

A tojásokról:
Lehetőségeinkhez mérten igyekezzünk friss tojást használni, de én már sütöttem piskótát 1 hetes tojásból is. Tény ami tény, a friss tojással gond nem lehet! J
 
Itt a lisztet is robotgéppel kevertem a piskótába!
A piskóta összeállítása:
(A-B) A tojásokat kettéválasztom, majd a fehérjét egy kevés sóval habosítani kezdem. Ezt a műveletet addig kell folytatni, amíg a hab ténylegesen ki nem fehéredik és az eredeti tojásfehérje szín már nem látható! Amikor a hab kb. tejföl sűrűségű, akkor jöhet bele a cukor! A só helyett/ mellett használhatunk pár csepp citromlevet is, az is stabilizálja a habot!
(C) Eztán kanalanként elkezdjük hozzászórni a porcukrot a habhoz, majd addig habosítjuk tovább, amíg egy keményebb és fényes tojáshabot nem kapunk! Ez a művelet kicsit tovább tart, mint az előbbi, de nem kell kőkemény habot verni!
(D) Ha a habunk már fényes, akkor egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat! Miután a habunk teljesen egynemű további 1-2 percig tovább keverjük a robotgép magasabb fokozatán! Ekkor a robotgépet félretesszük és kanállal, vagy hablapáttal dolgozunk tovább!
Tipp: A tojássárgákat külön is felverhetjük a cukor 1/3-ával és ezt hasonló módon adjuk hozzá a fehérjéhez, mint az egész tojássárgákat. Így a iskóta szerkezete még levegősebb lesz!
(E-F) A tojáshabba 2-3 részletben egy spatulával óvatosan, nagy Ó-alakú mozdulatokkal beleforgatjuk a sütőporos lisztet! Ezt a műveletet igyekezzünk gyorsan, de nem kapkodva végezni! 
(Régebben magam is robotgéppel kevertem a lisztet a tésztába, de ekkor, ahogy az a fenti képen is látható, a hab kicsit összeesett. Azóta szigorúan hablapátot, kisebb mennyiségű piskótánál evőkanalat használok, ahogy az a lenti képen is látható és sokkal lazább állagú tésztát kapok!)

Itt a lisztet kanállal forgattam a habba, az eredmény egy sokkal puhább és lazább piskóta lett!
(Itt a sárgája a cukor előtt került a fehérjébe, ami nem sokat módosított a tészta állagán,
de jobb ha a cukor a sárgája előtt kerül a tésztába!!!)


Ha a lisztet összeforgattuk a habbal, akkor a kivajazott formát kilisztezzük és beleöntjük a tésztát! (Lehetőleg ne csurgassuk, hanem egy darabban merjük a formába.) A tésztát az előmelegített 180°C-os sütőben 40 perc alatt készre sütjük, a sütőt 25-30 percig kinyitni nem szabad! A sütés végén tűpróbát végzünk!
 2 tojásos piskóta sütés előtt és után.
Kakaós piskóta:
A kakaós piskóta esetén a kakaóport a liszttel és sütőporral összeforgatjuk, majd ezt szitáljuk 2-3 részletben a tojáshabhoz. Ha 6 tojásos piskótát sütünk, akkor a 6 evőkanál (6 x 20 g) liszt mennyiségét annyival csökkentjük, mint a hozzáadott kakaópor mennyisége. A lényeg, hogy a szárazanyag mennyiségét ne növeljük!
(Pl. 6 tojásos piskótánál ez kb. 4 ek liszt + 2 ek kakaó, 4 tojásos piskótánál 2 ek liszt 2 ek kakaó.)

4 tojásos kakaós piskóta sütés előtt és utána.


Szép napot mindenkinek, ildiKOKKI