Sunday, July 13, 2014

Banános Magnum és fagyi

Avagy így készült nálam fagyi és jégkrém egyszerre….

 
Banános Magnum karamellizál fehércsokis és sült banános burokkal... 

A banános jégkrém receptjét már jópár hónapja nézegettem Praliné Zsuzsinál, mire aztán rendeltem egy jégkrém formát magamnak és végre megpróbálhattam a jégkrémezést én is. Nos, azt kell mondanom, jégkrémet készíteni sokkal jobb buli, mint fagylaltot, így biztosan készül még nálam hasonló máskor is! J Mindazonáltal ha valaki jégkrémformát rendel, akkor érdemes belőle legalább egy dupla garnitúrát megvásárolni, hiszen egy formával mindösszesen 4-6 db jeges finomság készíthető.

Én sajna első nekifutásra csak egyetlen formát rendeltem innét, így a maradék fagyialapot simán bedobozoltam, majd egy vacsi után kigombócoltam magunknak az esti filmezéshez, ami azért így is elfogyott gond nélkül! (Van ilyen szó, hogy „kigombócolás”??? Ez nálam ekvivalens a fagyi gombóc formában való tálba helyezésével, de ha valami bölcsész olvassa ezeket a sorokat, kommentben közölheti velem a helyes szóhasználatot… J )
 
A kimaradt fagyi is elfogyott!

Hozzávalók: (4db mini jégkrémhez és kb. 10 gombóc fagyihoz)
2 db banán (kicsi)
2 dl tej
3 db tojássárgája
1 csapott ek keményítő
5 ek cukor
1 tk vanília kivonat
1 csipet só
2-3 dl tejszínhab
+ 5-7 dkg karamellizált fehér csokoládé + 2 dkg kakaóvaj (Recept itt.)
+ pár szelet sült banán (bolti)
+ karamellöntet a fagyihoz (Recept itt.)

A jégkrémek.

A fagyialap elkészítése:
A banánt héjastól teljesen alufóliába csomagoljuk, majd 200°C-os sütőben bő fél óráig sütjük. (Közben a konyhát megtölti majd a sütőből kiáradó kellemes banán illat! J) A megsült banánt a sütőből kivéve a fóliába csomagolva hagyjuk kihűlni. A sütés idejére érdemes egy darabka sütőpapírt teríteni a banánok alá, hogy az esetleg kifolyó „banánlé” ne égjen a tepsi aljára.
A tejből a keményítő, cukor, a 2 db tojássárgája, valamint a só és vanília kivonat hozzáadása után alacsony fokozaton egy sűrű pudingot főzünk, amit alaposan behűtünk (A-B). (A pudingos alapot és a banán lesütését akár előző este is végezhetjük.)
A banánt kicsomagoljuk a fóliából (C) – figyelem, a héja teljesen fekete lesz –, majd kikaparjuk a banánhúst, amit egy villával alaposan összetörünk és azt a pudingos alapba keverjük (D). Végül felverjük a szintén alaposan behűtött tejszínhabot, amit óvatosan beleforgatunk a banános krémbe (E), majd az egészet alaposan kidolgozzuk fagylaltkészítő gépben, majd tölthetjük is a jégkrém formába (F).
 
Így készült...
A jégkrém:
A jégkrémhez a szilikon formát megtöltjük a fagyialappal, majd a fagyasztóban egy éjszaka alatt jól kifagyasztjuk. Ezután a jégkrémeket óvatosan kinyomkodjuk a formából és olvasztott karamellizált fehér csokiba mártjuk, amit aztán azonnal beleforgatunk a kissé összetört sült banánba. Itt villámsebességgel kell dolgozni, hiszen a csoki nagyon hamar ráköt a jégkrémre, szóval tényleg legyen előkészítve a csokizó tál mellé a banános tál! J



A fagylalt tálalása:
A banánfagyit is kínálhatjuk olvasztott karamellizált fehér csokival és sült banán szeletekkel, de készíthetünk hozzá egy krémes karamell öntetet (7 dkg cukor, 2 dkg vaj, 2 dl zsíros állati tejszín) is. Ez a karamell öntet volt a díjnyertes karamelltortám tetején, ott megtaláljátok az elkészítés leírását.
 
Fagylaltnak is szuper volt!


Vélemény a receptről:
Nekem nagyon ízlett a fagyi önmagában is, de a jégkrém vitte igazán a prímet! A Párom szerint a jégkrémhez jobban illene a sima fehér csokoládéból készült burok, így nálunk ebben a formában készül majd el ismét ez a jégkrém.
A fagylalt elkészítésénél arra figyeljünk, hogy a recept hozzávalóinál megadott mennyiségnél nagyobb adaggal egyszerre ne dolgozzunk, mert azt a mennyiséget egy hagyományos méretű tartállyal rendelkező fagyigép már nem tudja jól kikeverni és jégkásás marad a fagylaltunk!

Fagyizzatok sokat a nyáron,  ildiKOKKI


Életem első jégkrémei!

1 comment: