Friday, December 12, 2014

Zserbó szaloncukor

Avagy hogyan készítsünk házilag mennyei szaloncukrot?

 
Házi szaloncukrok ünnepi köntösben.

A családunk, különösen a sógorom egyik nagy kedvence Karácsonykor a zserbó, azt mindig nekem kell megsütni az ünnepek előtt. Idén sem lesz ez másként, már alig várom, hogy odahaza együtt készítsük a tesómmal a karácsonyi sütiket. Abból azonban annyi lesz, hogy gondoltam a szaloncukrot időben elkészítem, hogy azzal már ne kelljen foglalkozni, csak díszíthessük a fát. A zserbó szaloncukor egyébként nagyon sokáig eláll, viszonylag olcsón elkészíthető, ha van odahaza egy kis házi dió és baracklekvár. J 
(A recept ötletét az Ami a konyhámból kikerült blogról kölcsönöztem, de Szofinál is hasonló recept van.)

Hozzávalók: (Kb. 1 kg, vagy 60 db szaloncukorhoz.)
30 dkg darált dió
20 dkg háztartási keksz
15 dkg sárgabarack lekvár (=Vagyis kb annyi amitől a töltelék jól formázható lesz.)
1 tk vanília kivonat
3-4 ek barackpálinka (Egy kis rövidital mindig megnöveli a édességek eltarthatóságát.)
2-3 ek aprított aszalt sárgabarack (elhagyható)
kb. 30 dkg étcsoki

Belül puha, kívül ropogós...

Elkészítés:
A zserbó szaloncukor elkészítése talán a világ legkönnyebb dolga. A kekszet és a diót öntsük egy késes aprítóba és aprítsuk össze (A-B). (Aprítógép híján daráljuk le.) Adjuk hozzá az aprított aszalt gyümölcsöt – ezt jobb előzőleg külön összeaprítani egy vágódeszkán –, a vanília kivonatot és a pálinkát, majd annyi lekvárt, amitől a massza jól formázható lesz (C). Az egészet gyúrjuk össze és tegyük egy éjszakára hűtőbe (D), hogy a keksz alaposan megszívhassa magát a lekvárral.

Így készült...

Másnap formáljunk kis golyókat, vagy hurkákat a masszábó, amit sorakoztassunk sütőpapírra (E). Ezután az étcsoki ¾-ét olvasszuk fel gőz fölött, adjuk hozzá a maradék csokit, várjuk meg míg az elolvad benne és két villa segítségével mártsuk ki a szaloncukrokat (F). Ha a csoki megszilárdult, csomagoljuk be a szaloncukrokat és tároljuk hűvös helyen karácsonyig.

Tipp:
Abban az esetben, ha az ünnepek előtt 1-2 héttel készülnek a szaloncukrok, picit hagyjuk puhábbra a tölteléket, így a szaloncukor nem fog kiszáradni a fogyasztásig!
A szaloncukrot csomagolhatjuk sima karácsonyi csomagolópapírba  jómagam is így jártam el –, hiszen a szép szaloncukrokhoz nem feltétlenül kell speciális szaloncukor csomagolást, vagy színes alufóliát vásárolni.

Kellemes ünnepi készülődést, ildiKOKKI

 
Kellemes ünnepeket!

3 comments:

  1. Ildi, haztartasi keksznek milyen finn termeket hasznalsz?

    ReplyDelete
    Replies
    1. A Kulta Marie kekszet használom, egy 200 g-os csomag csak 1,6 € és teljesen ugyanolyan íze van, mint a sima háztartási kekszenk. A K-marketben tudod beszerezni.
      https://ruoka.citymarket.fi/Image/products//7310521050303.jpg

      Delete
  2. Az idén digestive kekszből készült, plusz kicsit lazábbra hagytam, mint tavaly, amikor kellett 2-3 nap, mire puhábbá vált. Így is isteni :-)

    ReplyDelete