Saturday, September 19, 2015

Csokis-kávés túrótorta (sütés nélkül)

Avagy hány minitorta készíthető egy 20 cm átmérőjű tortából?


Kávé, csoki, keksz....

Amikor a sütés nélküli epres sajttortát késztettem, kicsit alaposabban körbenéztem az interneten sütés nélküli desszertek ügyében. Nagyon sok szuper ötletre bukkantam, elsőre azonban ez a csokis verzió fogott meg. A változatosság kedvéért most minitorta formában készítettem el ezt az édességet, így egy normál méretű torta helyett  6 mini tortácskát kaptam. Igaz ezekkel több a munka, mint egy nagyobb tortával, de nagyon gusztusosak és szépen lehet tálalni őket.

Hozzávalók: (Egy nagy 18-20 cm-es átmérőjű, vagy 6 db kicsi 8 cm átmérőjű tortácskához.)
(1) Tészta:
150 g háztartási keksz
3 csapott ek kakaópor
80 g olvasztott vaj
1 tk vanília kivonat
(2) Töltelék:
60 g étcsokoládé + 30 g tejcsokoládé + 10 g kakaóvaj (A kakaóvaj helyettesíthető vajjal is.)
1 doboz krémtúró, vagy mascarpone (250 g)
2 dl tejszín (35%, állati)
1 tk vanília kivonat
2-3 ek porcukor
0,5 dl tej + 6 g (3 lap) zselatin* + 2 púpos tk instant kávé
*Ebbe a tortába egy kicsit kevesebb zselatint raktam, mint a gyümölcsös sajttortába, mert a csoki kakaóvaj tartalma is összefogja a krémet.
(3) Csokis ganache a torta tetejére:
50 g étcsoki + 1 tk vaj
0,5 dl tejszín (35%, állati)
(4) Díszítés:
csokoládé tallérok, kávébab

Elkészítés:
A kekszes alaphoz a kekszet ledaráljuk, elkeverjük a kakaóporral, majd összeforgatjuk az olvasztott vajjal és vanília kivonattal. A tésztát egy celofánnal bélelt tortakarikába, – vagy 6 kicsi tortakarikába – nyomkodjuk.
A krémhez a tejszínhabot felverjük, felhasználásig hűtőbe tesszük. Az ét- és tejcsokit összeolvasztjuk a kakaóvajjal, majd ezt is félretesszük. A meleg, de nem forró tejbe keverjük az instant kávét és zselatint, majd hagyjuk, hogy az teljesen feloldódjon. A mascarponét, – vagy krémtúrót – összeforgatjuk a vanília kivonattal és porcukorral, hozzácsurgatjuk a csokit, majd belekeverjük a kávés tejet. Végül O-alakú mozdulatokkal beleforgatjuk a tejszínhabot és a krémet a kekszes alapra simítjuk. (Minitorta gyűrűk esetén a krémet habzsákba szedjük és azzal adagoljuk a gyűrűkbe.) Egy habkártyával simára kenjük a krém tetejét, majd a tortát legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
Az étcsokit összeolvasztjuk a vajjal, majd simára keverjük a langyos tejszínnel, végül a ganache-t a torta tetejére öntjük. A kész tortát egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Másnap eltávolítjuk a celofánt és tortagyűrűt és csokoládé tallérokkal, valamint kávébabbal díszítve tálaljuk a tortát.

Tippek:
A minitorta formában egy spatula segítségével könnyen egyenesre simíthatjuk a krém tetejét, a kekszes alapot pedig egy borospohárral nyomkodhatjuk egyenletesen a formába.
Krémtúró helyett mascarponét is használhatunk a krémhez, ekkor az még krémesebb lesz a töltelék és elmarad a túró enyhén savanykás, friss íze.
Aki nem szeretne, vagy fél a zselatin használatától, az nyugodtan készítheti Dr. Oetker ZseléFix-szel a tortát, amiből kb. egy csomagra lesz szükség.
A torta kitűnően fagyasztható, így akár napokkal előre elkészíthető!


Jó étvágyat, ildiKOKKI

Minitortácska...

No comments:

Post a Comment