Saturday, February 20, 2016

Csokiháló készítése torták köré

Avagy hogyan dobjuk fel a tortáink megjelenését egy egyszerű trükkel?

 
Mini epres és fehér csokis sajttorták csokihálóval.

A torták díszítésének számtalan módja létezik, azt azonban el kell ismerni, hogy egy kis díszítéssel nagyon fel lehet dobni egy-egy tortát, függetlenül attól, hogy milyen díszítési módot választunk. Ugyanolyan szép, ha néhány krémrózsát dresszírozunk a tortáink tetejére, esetleg élő-, marcipán-, vagy cukorvirággal díszítjük azt, vagy néhány csokoládé tallérral, jelen esetben pedig csokihálóval dekoráljuk. Tény, ami tény, egy könnyű mousse tortára nem nyomhatunk krémrózsákat – bár még kerülhet rá néhány meringue rózsácska –, az ilyen típusú tortákon szebben mutatnak a szintén légiesebbnek ható díszek, mint egy ilyen csokiháló. Ennek elkészítése egyébként tényleg nem bonyolult dolog, nagyon hamar elkészül, így bátran ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki ezt a módszert. (A képen látható torta receptjét itt találjátok.)

Hozzávalók, eszközök:
1 tábla jó minőségű étcsoki (Nálam finn Fazer étcsoki.)
celofán, vagy sütőpapír
pattintós zacskó
hőmérő (de ez elhagyható)

Ahogy a képen is látszik, a csokiháló körkörös mozdulatokkal rajzolt mintázatot követ, amiből 3-4 sor van átfedéssel egymáson. Arra figyeljük, hogy a legfelső sor ne lógjon túl a celofán tetején, hogy szépen kiadja a köríves minta magát a tortán. A mintát készíthetjük sima cikkcakk vonalakból, úgy mint pl. Tatyana, vagy másolhatunk egy előre megrajzolt mintát, ahogy azt Julia Usher teszi a videóiban, bár ez talán már egy picivel nagyobb kézügyességet és türelmet igényel. (Julia videóját érdemes végignézni, hiszen ő a rá jellemző alapossággal a egész dekorálási folyamatot bemutatja.)

A csokihálót egy akkora celofánra, vagy sütőpapírra kell rajzolni, ami kb. 1-2 cm-rel magasabb, mint a tortánk és érdemes csak max. 1-3 cm-rel hosszabb hálót készítni, mint a torta kerülete, ekkor könnyebb lesz eltávolítani a celofánt a végén. Így a háló készítéséhez vágjunk ki egy darabka celofánt/ sütőpapírt, amire egy kis zacsiból már rajzolhatjuk is a kiválasztott mintát. Ekkor picit érdemesebb csipkedni magunkat, mert a hálót akkor kell a torta köré simítanunk majd, amikor a csoki felszíne már nem fényes, hanem matt lesz, de a celofán/sütőpapír még könnyen hajlítható. (Én mire megrajzoltam a 6. kis tortám csokihálóját, addigra az elsőként rajzolt éppen elérte ezt az állapotot, szóval itt tényleg nincs sok időnk, folyamatosan figyelni kell a csokit, ahogy szilárdul.)

A művelethez érdemes temperált csokival dolgozni (erről bővebben itt), amit elég ha „gyorstemperálunk”, vagyis a csoki 2/3-át felolvasztjuk mikróban, a maradék csokit összeaprítjuk, majd ezt keverjük bele az olvadt csokiba. Mire felolvad a maradék csoki is, a folyékony csokink kb. 32-34 fokos lesz, ami már tökéletesen megfelel arra, hogy a csoki szobahőmérsékleten is szépen és hamar megszilárduljon és a celofánt le tudjuk húzni a tortáról, vagyis ebben az esetben az gyakorlatilag szinte magától elválik majd a csokitól. Azok, akik temperálási ismeretekkel nem rendelkeznek, inkább használjanak szilikonos sütőpapírt és a csokihálós tortát egy rövid időre vágják be a mélyhűtőbe  – ahogy azt Tatyana videójában is láthatjuk , így ők is szépen le tudják majd húzni a sütőpapírt a tortáról. Ebben az esetben ugyan a csoki kevésbé lesz „tartós” és az szinte már az első érintésre olvad, hiszen temperálás híján ez a tulajdonsága nem alakul ki a csokinak, de a kezdők a „biztonság kedvéért” ezt a módszert is alkalmazhatják.  (A csokival foglalkozó kollegák pedig a felhördülés után nyugodtan fújják ki a levegőt, hogy „csokit a fagyasztóba tenni ugyan soha…”, mert sajna néha kompromisszumokat kell kötni az életben és a kezdőknek is el kell indulni valahonnan.)

Ha már odáig eljutottunk, hogy a háló a tortán van, és látjuk, hogy a celofán kezd elválni a hálótól, akkor azt egészen egyszerűen finoman húzzuk le, amíg az illesztéshez nem érünk. Aki csak akkora celofánt vágott, hogy éppen csak átfedi egymást a két réteg, az óvatosan ki tudja majd csúsztatni a celofánt. Aki egy picit nagyobbat vágott, az tartson forró víz alá egy kést, hogyannak a pengéje átforrósodjon, majd törölje azt meg. A kés segítségével szépen le lehet pattogtatni/ vágni a túllógó felesleget, úgy, hogy a háló alig sérüljön. Ha keletkezik egy kis rés, oda nyugodtan nyomjunk még egy kis csokit a zacskónkból, ami segít az egész háló, illetve az illesztés rögzítésében. Ha minden kész, akkor büszkén csodáljuk meg a művet, pakolunk néhány gyümölcsöt a torta tetejére, vagy díszítsük tovább kedvünk szerint. :)


Sütésre fel, hiszen sütni bárki tud!      ildiKOKKI

Egyszerűbb, mint aminek látszik!

No comments:

Post a Comment